Smartlab

Online platform voor
ongedisciplineerde kunsten

ACT X
Yannick Wijnants

DIALOG

live

Yannick Wijnants (°1985) volgde beeldhouwkunst maar verloor tevens zijn hart tussen de snaren van een piano.  Na beeldhouwkunst studeerde hij dan ook pianostemmen en -restaureren in Antwerpen en werkte vervolgens twee jaar als pianorestaurateur in Parijs. Sindsdien lijkt hij wel de dialoog aan te gaan tussen beide 'disciplines'.

De kunstenaar Yannick Wijnants vindt zijn inspiratie tussen de snaren en andere waarheden van zijn ATELIER HERKENRODE waar de restauratie van piano's centraal staat.  Zijn ambacht verrijkt de beeldtaal van de kunstenaar.
 
Voor ACT X "besnaart" Wijnants de ruimte, van muur tot muur, als begin- en eindpunt van elke klank ...de ruimte als snaarinstrument.  Projectie van zijn zelfportret en voorbijglijdende paardenhaar (uit een strijkstok) vervolledigen de poëzie van de installatie.

Het idee van een instrument krijgt een nieuwe betekenis in deze installatie door middel van een stille foto (verbeelding van de menselijke stem als bron) enerzijds en het gebruik van perspectief (drager voor een sonische beweging) anderzijds.
De mensuur van de besnaring vormt de bindende sculptuur die staat of valt in dialoog met de ruimte.
 
ACT X werd gelanceerd tijdens PIANO DAYS in samenwerking met en gestreamd in het Cultuurcentrum van Hasselt (CCHA).
De finissage vond plaats op zondag 28 april in het atelier Herkenrode met live streaming van ACT X tijdens het concert van Marie François op Wijnants' gerestaureerde Pleyel piano uit 1885.
 
(ENGLISH)
 
Besides his alter ego as an artist Yannick Wijnants (°1985) is also a professional piano restorer and -tuner.  His heart for piano's inspires his artistic oeuvre.
 
For smartlab ACT X he approached the space as a musical instrument and tentioned piano strings between the walls in order to evoke a human voice... his own voice since the projection of his selfportrait -like a ghost in daytime, sharp at night- is the centerpiece of the perspective.  The strings simulate a sonic movement.  What seems to look like a monologue turns out to be Wijnants' DIALOG with the space.  Gently caressing horsehair (from a bow) do the rest...
 
The launche of ACT X took place simultaneously with the PIANO DAYS @ the Cultural Centre of Hasselt, Belgium.