Smartlab

Online platform voor
ongedisciplineerde kunsten

ACT IV
Niels Vaes

The Decoy

Voor smartlab ACT IV maakte Niels Vaes (º1987) 'The Decoy'.  Zijn werk is een juxtapositie van een stalen structuur en een Eames House Bird. De kunstenaar refereert hiermee naar een kraaienvangkooi. 'The Decoy', letterlijk vertaald als de lokvogel en afkomstig van het Nederlandse eendenkooi, is gebaseerd op de vormentaal van Ray en Charles Eames.

Naast ontwerpers waren Ray en Charles Eames ook reizigers en verzamelaars. Onder de vele voorwerpen en accessoires die ze in hun bezit hadden, bevond zich een zwarte, houten vogel afkomstig uit de Amerikaanse volkskunst, nu beter bekend als de Eames House Bird. De vogel werd gemaakt door Charles Perdew, een bekende Amerikaanse ambachtsman en was oorspronkelijk een lokvogel. Deze worden in de jacht gebruikt om andere vogels aan te trekken.

The Decoy kent meerdere lagen, letterlijk en figuurlijk.  Enerzijds is er de Eames-vormentaal, anderzijds was ook het format en de specifieke context van smartlab aanleiding voor dit werk.  Bovendien is er nog de verwijzing naar ACT III.  Hiervoor creëerde Peter De Meyer ‘The Guest’, een insitu-werk waarvoor hij een kauw (kraai-achtige) liet rondvliegen in smartlab.  Dat werk werd gecontesteerd door sommige dierenliefhebbers. Met ‘The Decoy’ neemt Vaes een loyale positie in ten opzichte van zijn voorganger en wil hij ‘The Guest’ teruglokken. De Eames House Bird wordt terug gebruikt waarvoor hij in eerste instantie bedoeld was. Met deze installatie wil Vaes een discours houden over de verhouding tussen kunstenaar en publiek. Hoe belangrijk is het vrijwaren van artistieke vrijheid? 
 
 
ACT IV startte simultaan met en in de marge van "the World of Charles and Ray Eames" in C-mine, Genk.  De streaming van THE DECOY was er te zien bij de opening op zondag 19 februari.