Smartlab

Online platform voor
ongedisciplineerde kunsten

Act II
Stijn Ruys & Marijn Dionys

Waar gehakt wordt vallen spaanders

Ruys & Dionys ontmoetten elkaar eind jaren 90 tijdens hun interieur- en meubelopleiding in Mechelen. Was het hun gemeenschappelijke humor die hen samenbracht? Alleszins lieten ze tijdens hun opleiding meermaals samen van zich horen, o.a. in de hilarische performance en gelijknamige clip “Noitilomed Men”.

 

Ruys nam na zijn studies het alterego GUILIELMUS aan en werkt tot op vandaag gestaag aan een eigenwijs en indrukwekkend oeuvre van meubels die zelden zijn wat ze lijken.

Hij kreeg dan ook terecht eerder al de nodige exposure bij galerieën als TRANSIT te Mechelen, Art'Loft te Brussel en Cour Carrée te Parijs alsook op tentoonstellingen in Hasselt, Antwerpen, Nancy, Marseille en Metz...

 

Dionys bleef eveneens meubeltjes maken en ging later deel uitmaken van het duo STOCKOUT. Hij draagt het medium hergebruik hoog in zijn vaandel. DIONYS switcht niet alleen zonder blozen tussen vrij en toegepast werk, hij doet dat eveneens van 3D naar kleurrijk grafische illustraties (voor o.a. Oxfam, Rekto:verso, ...).

 

Diezelfde absurde humor en vriendschap die hen ruim 15 jaar geleden samen bracht, is nu aanleiding voor een “smartlab”:

een gelaagde installatie in situ en dito filmpje

...”waar gehakt wordt vallen spaanders" ...maar dan wel volgens de gulden snede!

 

Hun smartlab-ACT ging van start in de marge van het Hasseltse straattheaterfestival Theater Op De Markt en werd geopend op 28 augustus '16 bij Galerie TRANSIT te Mechelen.